tip

Zó blijft jouw relatie goed

Hangen de lenteliefdeskriebels tussen jou en je partner nog in de lucht? De auto krijgt ieder jaar een APK om te checken of alles nog werkt. Dat kan ook met je relatie! We gaan de garage in met relatiecoach Ingrid van der Mark-Barneveld. Want hoe houden we onze relatie goed?

tekst Laura Tenret beeld Rick van der Klooster

Tip 01: tijd en betrokkenheid

“Er zijn twee woorden die heel belangrijk zijn voor een goede relatie: tijd en betrokkenheid. Ik zie veel stellen die het zó druk hebben, dat ze geen tijd hebben voor elkaar. Mijn advies is dan ook: hoe druk je het ook hebt, maak tijd voor elkaar vrij. En als je kinderen hebt, probeer een oppas te regelen zodat jullie iets leuks kunnen doen met z’n tweeën. Dit hoeft niet duur te zijn. Al gaan jullie maar even een uurtje wandelen. Of als het mooi weer is: ga picknicken in het park. Een paar boterhammen, drinken en een kleedje is alles wat je nodig hebt. En als je toch op dat kleedje zit, stel elkaar eens wat leuke vragen, zoals: ‘Wat is jouw lievelingseten?’ of ‘Wat vind je leuk in onze relatie?’ En: ‘Wat zou je anders willen in onze relatie?’”

"Er zijn twee woorden die heel belangrijk zijn voor een goede relatie: tijd en betrokkenheid"

Tip 02: niet te lang over geld praten

“Als jij of je partner financiële problemen of schulden hebt, kun je flink in de stress zitten. Logisch dat je daar dan veel over wilt praten. Maar als je jouw relatie gezond wilt houden, is het belangrijk om dat niet teveel te doen. Want hoe meer je erover praat, hoe meer je de financiën op de voorgrond stelt. Dat betekent niet dat jij en je partner jullie kop in het zand moeten steken! Als je samen praat over de financiële problemen, probeer dan een concreet probleem op te lossen. En spreek af op welk moment en hoe lang jullie hierover willen praten.”

"Als je hulp zoekt om je financiële problemen op te lossen, haalt dit wat druk van jullie relatie af"

Tip 03: doe iets leuks met elkaar

“Het kan ook zijn dat je heel veel tijd hebt en niet weet wat je ermee aan moet. Ook dan geldt: doe iets leuks met elkaar. Doe elkaar een nieuw plezier. Dat kan echt iets kleins zijn: het uitruimen van de wasmachine omdat je weet dat je partner dit fijn vindt. Of zorg dat hij of zij thuiskomt in een opgeruimd huis. Je kunt ook samen eens lekker kokkerellen, met z’n tweeën genieten van de maaltijd en daarna gezellig een filmpje kijken op de bank. Dit helpt om je relatie leuk te houden of uit een negatieve spiraal te komen. En tenslotte: zonder tijd voor elkaar kun je niet betrokken zijn. Geen betrokkenheid naar elkaar zorgt ervoor dat je uit elkaar groeit. Je mist verbinding. En juist dát is zo enorm belangrijk. Anders bloedt de relatie dood.”

Tip 04: zoek hulp

“Er gaan veel relaties stuk vanwege financiële problemen. Als je hulp zoekt om je financiële problemen op te lossen, haalt dit wat druk van jullie relatie af. Je hoeft het er dan samen minder vaak over te hebben. Zoek bijvoorbeeld hulp bij een schuldhulpmaatje, vrienden, een familielid of de kerk. Het is pijnlijk als je schulden hebt. Misschien voel je je tekortschieten en wil je geen hulp inschakelen. Zet je trots aan de kant. Het is beter om te zorgen dat je uit de schulden komt, dan dat je relatie om deze reden stuk gaat.” Zie ook pagina 30 hoe je hulp kunt zoeken.

Ingrid van der Mark-Barneveld is relatiecoach en psychosociaal therapeut bij Verrijk je Relaties in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Zie voor meer informatie: www.verrijkjerelaties.nl