interview

Sjaak praat: 

Jacqueline Heidanus.

Haar vriendinnen noemden haar Sjaak. Dus toen Jacqueline Heidanus uit Rotterdam-West een naam voor haar eigen bedrijf moest bedenken, was de keuze snel gemaakt.


Waarom heet jij Sjaak?

“Mijn echte naam is Jacqueline, maar tijdens het eerste jaar van mijn studie begonnen klasgenoten mij Sjaak te noemen. Die naam ben ik later ook gaan gebruiken in mijn bedrijfsnaam: Sjaak Originals. Ik werk als vormgever en ben gespecialiseerd in dessin ­ontwerp en kleurconcepten.”


Wat vind je van de naam Sjaak?

“Het is natuurlijk niet zo elegant als Jacqueline, maar het is wel een stoere, pittige naam. Ik ben er inmiddels mee vergroeid.”


Ben je weleens de Sjaak geweest?

“Een aantal jaren geleden liep ik’s nachts naar huis en ben ik beroofd van mijn tas. Sta je daar op straat zonder telefoon, sleutels en geld... Tja, dan voel je je echt de Sjaak.”


Wat is jouw tip voor mensen die de Sjaak zijn?

“Waardeer ook de dingen in het leven die eigenlijk vanzelfsprekend lijken, zoals vriendschappen en een zonnige dag.”


Wie is jouw favoriete Sjaak?

“Mijn favoriete Sjaak is mijn opa. Hij heette eigenlijk Jacques, maar werd altijd Sjaak genoemd. Hij kwam mijn broers en mij elke zondag ophalen en dan reden we naar het bos om lekker te wandelen. En na afloop dronk hij nog even een glaasje cognac bij ons thuis en kregen we een gulden zakgeld.”

Tekst en beeld: Jacqueline Heidanus.